matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wektory
dasfeeeq:
Dane są dwa wektory |u|=3 |v|=5, oblicz α między nimi.
19 mar 20:16
M:
25 kwi 14:02
Mila:
|u+v|
2
=49⇔ |u|
2
+2* u o v+|v|
2
=49⇔ 9+2*|u|*|v|cosα+25=49 2*3*5cosα=15⇔
1
cosα=
2
α=60
o
25 kwi 22:44