....
Hania =): Mam prośbę obliczyłam to zadanie i wyszedł mi wynik 30
√2. Czy ktoś mógłby policzyć to
zadanie i sprawdzić czy mam dobry wynik

Pole trapezu równoramiennego jest równe 45
√2 a kat ostry mam miare 45 stopni a wysokosc 5.
Oblicz obwód trapezu i sprawdz,czy mozna w niego wpisać okrąg.
Eta:
(a+b)*5= 90
√2 => a+b= 18
√2
ramiona k= 5
√2 ( bo to długości przekątnych kwadratu o boku 5
Ob= a+b+2k = 18
√2+10
√2=
28√2 [j ]
2) w trapez można wpisać okrąg , jeżeli sumy długości boków przeciwległych są równe:
a+b = k+k
18
√2 ≠ 10
√2
zatem w ten trapez nie da się wpisać okręgu ( co też widać i na rysunku )