dowiedz słusznosci tezy o odcinkach siecznej i stycznej
jezeli z pkt zewnetrznego p poprowadzimy sieczna i styczna do okregu laczacego p z pkt
stycznosci jest rowny iloczynowi odcinkow siecznej laczacych pkt p z pkt przeciecia siecznej i
okregu
|PA|2 =|PB|*|PC|
ΔPAB ~ ΔPAC bo: I<β I −−−kąt wspólny,
i miary kątów I<ACP I = I<PABI
dlatego ,że kąt ACB wpisany oparty na łuku AB
kąt ASB środkowy oparty na tym samym łuku
kąt SAP = 90o ( kąt między styczną
ΔASB równoramienny , ramiona są promieniami
| 180o−2α | ||
zatem miary kątów SAB i ABS= | = 90o−α
| |
| 2 |
| PAI | PBI | |||
= | ||||
| IPCI | IPAI |