matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
U{X 2}{2X-5}-U{3X^2-2X^2}{(2X-5)(3 X)} OBLICZ
krzyś:
X+2
3X
2
−2X
2
−
2X−5
(2X−5)(3+X)
19 mar 16:59
Tomek.Noah:
wg twojego zapisu licze...
x+2
x
2
(x+2)(2x−5)(x+3)−x
2
(2x−5)
−
=
=
2x−5
(2x−5)(x+3)
(2x−5)
2
(x+3)
(x+2)(x+3)−x
2
x
2
+5x+6−x
2
5x+6
=
=
(2x−5)(x+3)
2x
2
+x−15
2x
2
+x−15
19 mar 23:37