matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
U{x^2-25}{3x^2-2 x}:U{x^2 10x 25}{2-3x} OBLICZ
krzyś:
x
2
−25
x
2
+10x+25
:
3x
2
−2 x
2−3x
19 mar 16:57
Eta:
x
2
−25= (x−5)(x+5) x
2
+10x+25= ( x+5)
2
= ( x+5)(x+5) 3x
2
−2x= −x( 2−3x) założenie x ≠
2
3
i x≠ −5 i x ≠0 dzielenie ułamków zastępujemy mnożeniem przez odwrotność drugiego ułamka
(x−5)(x+5)
2−3x
x−5
5−x
*
=
=
−x(2−3x)
(x+5)(x+5)
−x(x+5)
x(x+5)
19 mar 18:59