prawdopodobieństwo
moni: Mam pytanie, o co chodzi w tym zadaniu. Bylabym wdzięczna jakby ktoś pomógł w nim.
Rzucamy trzy razy monetą.
Rozstrzygnij, które zdarzenie jest bardziej prawdopodobne: wypadło więcej orłów niż reszek, czy
wypadło więcej reszek niż orłów.
Odpowiedź uzasadnij.
19 mar 16:33
driver:

Ω={OOO,OOR,ORO,ORR,ROO,ROR,RRO,RRR} IΩI=8
| | 4 | | 1 | |
A−wyp.więcej orł. A={OOO,OOR,ORO,ROO} P(A)= |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | |
| | 4 | | 1 | |
B−wyp.więcej resz. B={ORR,ROR,RRO,RRR} P(B)= |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | |
Odp...............................
19 mar 18:58