Równanie wymierne
diunaj: Witam. Prosiłbym o sprawdzenie następującego zadania, bo gdzieś mam błąd, a nie mam pojęcia
gdzie. prawidłowy wynik to tylko −1, natomiast mi wychodzi jeszcze jeden i nie wyklucza go
dziedzina, a po podstawieniu rzeczywiście nie pasuje więc coś robię źle. Poniżej zadanie i
moje rozwiązanie:
D
f = R\{−2}
| | 5x + 11 − 6x − 12 | |
|x+1| = |
| |
| | x+2 | |
| | x+1 | |
(1)x + 1 = − |
| ∨ (2) x + 1 = |
| | x+2 | |
(1):
x
2 + 4x + 3 = 0
x
2 + 3x + x + 3 = 0
x(x+1)+3(x+1)=0
(x+3)(x+1) = 0
x = {−3;−1}
(2):
Dokładnie to samo co na górze tylko ze względu na znak wychodzi inna f.kwadratowa
x
2 + 2x + 1 x
0 = {−1}
I ostatecznie wychodzi mi x = {−3;−1} a powinno tylko −1 wyjść. WTF?
19 mar 15:38
Eta:
rozpatrujesz koniecznie w przedziałach
D= R \ {−2}
1) dla x ≥ −1
x
2+4x+3=0 => x= −3 −−− odpada , bo nie nalezy do tego przedziału
v x = −1 −−pasuje , bo jest w tym przedziale
2) dla x < −1
x
2+2x+1=0 => ( x+1)
2=0 => x = −1 −−− odpada bo nie jest w tym przedziale
ostateczna odp:
x = −1
19 mar 15:57
diunaj: up
19 mar 15:57
diunaj: Dzięki. a Możesz mi powiedzieć, dlaczego nie można tego zrobić w ten sposób?
19 mar 15:58
Eta:
Można

( ja poszłam na skróty)
ale w Twoim rozwiązaniu nie ująłeś przedziałów w których pozbywasz się modułu
i dlatego przyjąłeś x =−3 −−− co jest nieprawdą
bo w tym przedziale x≥ −1 ..... x=−3 się nie znajduje, więc nie jest rozwiązaniem
Pamiętaj o tym na przyszłość

!
Powodzenia
19 mar 16:02
diunaj: Nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi w tym fragmencie "ale w Twoim rozwiązaniu nie ująłeś
przedziałów w których pozbywasz się modułu " możesz wytłumaczyć, najlepiej na przykładzie?
będę b.wdzieczny.
19 mar 16:05
Eta:
z def. modułu
{ x+1 dla x ≥ −1
Ix+1I= {
{ −x −1 dla x <−1
zatem dla x ≥ −1 wyszły Ci rozwiazania x = −1 −−−należy do tego przedziału
lub x = −3 −−− nie należy
do tego przedziału
rozwiązania muszą należeć do rozpatrywanego przedziału
więc tylko x = −1 −−− spełnia ten warunek ,
więc jest rozwiązaniem równania pierwotnego z modułem.
19 mar 16:10
diunaj: Dobra rozumiem x] Dzięki x]
19 mar 16:12