3 zadanka
PsychoX1989: 01.Przedstaw liczbę w postaci potęgi o podstawie 3.
27−2 * 96
02.Rozwiąż równanie 53−x = 252x+3.
03. Zbadaj monotoniczność ciągu: an = n2 + 2n
19 mar 15:21
Polka: o1.
(127)2*(32)6=(133)2*(32)6=(3−3)2*(32)6=3−6*312=36
19 mar 15:40
Eta:
omg

1) 27=3
3 9=3
2
(3
3)
−2*(3
2)
6= 3
−6*3
12= 3
−6+12= 3
6
2) 25=5
2
5
3−x= (5
2)
2x+3
5
3−x= 5
4x+6
3−x= 4x+6 −−−−−−−−− rozwiąż to równanie i podaj "x"
3) takich zadań na forum było tysiące , ......... poszukaj i sam rozwiąż

Powodzenia !
19 mar 15:42
diunaj: 1. 27
−2 * 9
6 = 3
−6 * 3
12 = 3
6
| | 3 | |
2. 53−x = 54x + 6 ⇒ 3 − x = 4x + 6 ⇒ 5x = −3 ⇒ x = − |
| |
| | 5 | |
3. Na pewno dobrze przepisałeś ten ciąg?
19 mar 15:45
PsychoX1989: tylko nie OMG...
diunaj dobrze przepisałem
19 mar 16:01
diunaj: To dziwna sprawa, bo n powinno się skrócić, a tak nie jest...
(n+1)2 + 2(n+1) − n2 − 2n = n2 + 2n + 1 + 2n + 2 −n2 −2n = 2n + 3 x|
19 mar 16:11
Jack: 3.1) po prostu wyobraź sobie że to funkcja i spróbuj wykonać wykres. Punktem, w którym zmienia
się charakter funkcji to zawsze wierzchołek paraboli. Zakładam, że pojęcie monotoniczności nie
jest Ci obce.
3.2) policz różnicę an+1−an i zastanów się, czy wynik jest zawsze dodatni dla n>0.
19 mar 16:16
PsychoX1989: dzięki za współpracę
19 mar 16:16