pomóżcie
mila: oblicz wartość prędkości elektronu,który wylatuje z powierzchni cezu w momencie oświetlenia
tej warstwy światłem o długości fali 290nm. Praca wyjścia elektronu z cezu jest równa 1,97eV.
Masa elektronu −9,11*10⁻³¹kg, 1 eV−1,602*10⁻¹⁹J, 1nm−10⁻⁹m.
19 mar 14:02
Gerwaz:
Ef= W + mv22
Ef= hcλ
W + mv22 = hcλ ⇒ V= √2*[(hc/λ)−W] / m
19 mar 14:54
mila: pytanie co to jest c

jaką liczbę trzeba podłożyć
19 mar 16:50
mila: bo rozumiem że m to masa a h to ta stała plancka
19 mar 16:51
Gerwaz: c to jest prędkość światła 3*109 m/s
20 mar 11:45