ostrosłup i kula
kasia: Wysokość trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h, a krawędzie boczne są do siebie
prostopadłe. Wyznacz długość promienia kuli opisanej na tym ostrosłupie.
Proszę o pomoc, rysunek, bo nawet nie umiem sobie tego wyobrazić
tom:

prawidłowy tzn podstawa jest Δ równobocznym o boku =a
√2(przeciwprostokątna Δ prostokątnego
| | (a√2)√3 | | 2 | | √2 | |
równoramiennego) wysokość podstawy k= |
| |DA|= |
| k=a |
| |
| | 2 | | 3 | | √3 | |
| | 2a2 | |
z ΔSAD a2 = h2 + |DA|2 a2 = h2 + |
| a=√3h |DA|2 = a2 − h2 |
| | 3 | |
po podstawieniu |DA| = h
√2
środek kuli leży na prostej zawierającej wysokość ostrosłupa ozn. przez O , R promień, więc
R=h+x
| | 3 | |
z ΔAOD (h+x)2 = x2 + |DA|2 ; h2+2h+x2=x2+2h2 ; 2x=h R= |
| x |
| | 2 | |