Rabata
jola: Pewien ogrodnik urządził rabatę kwiatową o powierzchni 6 arów w kształcie trójkąta
prostokątnego ,którego długości boków tworzą ciąg arytmetyczny.Ile metrów bieżących ozdobnej
siatki musi zakupić ogrodnik ,aby ogrodzić tę rabatę?
19 mar 08:46
tom:

b=a−r
c=a+r
c
2=a
2+b
2
(a+r)
2=a
2+(a−r)
2 stąd a= 4r (bo a>0)
| | ab | |
z warunku na pole tego Δ: 600= |
| 1200 = a(a−r) |
| | 2 | |
po podstawieniu 1200 = 4r(4r−r) r
2=100 r=10 ( bo c>a) a=40
obw =a+b+c= 3a = 120m
19 mar 09:21
jola: Bardzo dziękuję. Pozdrawiam
19 mar 09:36
jola: tom a wytłumacz mi to : obw a+b+c=3a=120m
19 mar 10:32
tom: a + b + c = a + (a−r) + (a+r) = 3a
19 mar 10:34
jola: ok ok już wiem dzięki.
19 mar 10:36
jola: 40+40−10+40+10=3*40
tom czy tak?
19 mar 10:45