matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hmm?
kluska:
jeżeli przyprostokątne trójkąta prostokątnego są równe 6 i 3, a najmniejszy kąt ma miarę α, to wyrażenie W=sinαcosα ma wartość: a.
4
√
5
5
b.
2
√
5
5
c.
5
2
d.
2
5
18 mar 22:32
anna:
odp. d. długość przeciwprostokątnej = 3
√
5
,
3
√
5
sinα =
=
3
√
5
5
6
2
√
5
cosα =
=
3
√
5
5
√
5
2
√
5
2
W =
*
=
5
5
5
18 mar 22:59