Przedskutuj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od parametru m .
Pilne!!!!!!!: Przedyskutuj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od parametru m.
|x|+|y|=2
y−x=m
18 mar 22:16
abc:

wykres niebieski: f(x,y): IxI + IyI
wykres zielony: g(x) = x +m
podaj teraz przedziały dla m i ilość rozwiązań
Jak coś nie jest jasne , to pisz
18 mar 22:39
Jack: te zielone w górę powinni iść (poza tym elegancko rozwiązane) − jestem pod wrażeniem
18 mar 22:40
abc:
Ojjj .... fakt

bo współczynnik przy "a" >o
to tak , przez nieopatrzność podałam ......
Maturzysto popraw , kierunek zielonych ( od prawej na lewo

Dzięki
Jack za poprawkę
18 mar 22:43
Pilne!!!!!!!: W jaki sposób mam z tego odczytać przedziały dla m i ilość rozwiązań?
18 mar 23:25
18 mar 23:42
Jack: policz, w ilu punktach dla ustalonej liczby m zielona linia przecina niebieski kwadrat.
18 mar 23:44
Pilne!!!!!!!: A jak mam ustalić wartość m, na podstawie czego, bo właśnie z tym mam największy problem.
18 mar 23:48
abc:
popraw te proste ( zielone) bo już mi się nie chce rysować

dla m€( −∞, −2) U ( 2, ∞) −−− brak rozwiązań ( bo zielone proste i niebieski wykres
nie maja punktów
wspólnych)
dla m= 2 −− rozwiazań jest nieskończenie wiele
dla m= −2 −−− podobnie ( bo prosta zielona zawiera część wykresu niebieskiego
dla m€( −2, 2) −−− są dwa rozwiązania , bo wykres zielony przecina wykres niebieski
w dwu róznych punktach
18 mar 23:49
Pilne!!!!!!!: Bardzo, bardzo, bardzo Ci dziękuję.
18 mar 23:53
Pilne!!!!!!!: Mam jeszcze jedno pytanko, dlaczego zielone mają iść do góry i być pionowe?
19 mar 00:05
Pilne!!!!!!!: Z jakich założeń wiesz, że zielone mają iść do góry?
19 mar 00:08
Eta:
19 mar 00:10
Jack: Nie idą pionowo... Te zielone linie to wykresy funkcji g(x)=x+m, dla różnych m∊R. Podstaw sobie
różne liczby pod m i sprawdź jakie wykresy wychodzą.
19 mar 00:10
Eta:
g(x) = x +m −−−−−−− wykresy zielone
19 mar 00:12