dana jest liczba a
Domi: a=√1214−(√10+3)(√10−3)pod kreska ułamkowa(0,75)2+(1,5)2
−oblicz liczbę x równa 45% liczby a
−oblicz liczbe y,wiedząc, że 1119% liczby y wynosi a
−jakim procentem liczby y jest liczba a
proszę o pomoc
18 mar 21:53
anna: pomagam
18 mar 23:06
anna: | | √1214 − (√10+3)(√10−3) | |
a = |
| = |
| | (0,75)2 + (1,5)2 | |
=
| | 8 | | 45 | | 8 | | 2 | |
a) 45%* |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 9 | | 100 | | 9 | | 5 | |
c.d.n.
18 mar 23:19
anna:
y = 8
| | a | | 89 | | 8 | | 1 | | 100 | | 1 | |
c) |
| * 100% = |
| *100% = |
| * |
| *100% = |
| % = 11 |
| % |
| | y | | 8 | | 9 | | 8 | | 9 | | 9 | |
18 mar 23:26
Gustlik: ad. b) Ja bym to zrobił proporcjami − łatwiej i bardziej obrazowo, poza tym wielu uczniów lubi
te metodę:
| | 1 | |
Najpierw zamienię ułamek mieszany 11 |
| na niewłaściwy:
|
| | 9 | |
Układam proporcję:
100% − y
| | | | 8 | | 9 | |
y = |
| = |
| *100* |
| = 8 (skracam liczby 9 i 100)
|
| | | | 9 | | 100 | |
Zatem y = 8
19 mar 00:40
Bogdan:
Nie zawsze proporcjami jest prościej, a poza tym uczniowie w większości przypadków stosują
proporcję nie dlatego, że lubią tę metodę, ale dlatego, że inaczej nie potrafią.
19 mar 01:16
Domi: dziękuję bardzo za pomoc
19 mar 03:47