didi: kto umie wytłumaczyć równania z wartością bezwzględna

?
27 lis 19:27
Miki: dawaj
27 lis 19:29
didi: 
a wiec np
- > Korzystajac z interpretacji geometrycznej wartosci bezwzglednej, rozwiaz rownanie
| 4 - 5 x | = 1
i jak robiłam to mi coś dziwnego wyszło a to niby proste sie wydaje
27 lis 19:35
Miki:
odległość od zera jest 1 z jednej i drugiej strony

czyli
4 - 5x = - 1 4 - 5x = 1 tylko rozwiązać te równanka i tyle
27 lis 19:43
didi: niby tak.. dzieki
27 lis 19:45
27 lis 19:48
didi: o haha

ok -> wyszlo mi
27 lis 19:50
didi: dobra mam jeszcze jedno glupie pytanie a wiec

-> dlaczego w | 3| = - 3 wychodzi ze
jest to zbior pusty ?
27 lis 19:53
Miki:
bo I3I = 3 moduł z liczby jest zawsze dodatni lub równy zero
nie może byc zatem - 3

27 lis 19:56
didi: 
heh oki
27 lis 19:59
Miki:
27 lis 20:00
didi: ej! nie smiej sie

nie kazdy jest mądry
27 lis 20:02