kombinacje
Maturzysta: kombinacje bardzo proszę o pomoc 
zad 1
mamy zbiór liczb {1,2,3.....n} n∊N i n>3
Losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby. Oznaczamy je w kolejności a i b. Ile jest
możliwości wylosowania
a) pary liczb dla której a>b−1
b) pary liczb dla której |a−b|>2
mogę prosić o wytłumaczenie
18 mar 21:37
abc:
wszystkich takich par jest : n(n−1) −−− bo losowanie bez zwracania
a) z warunku a> b−1 wynika ,że a musi być większe od b
liczb takich ,że a >b jest dwa razy mniej niż wszystkich( dokładnie połowa)
| | n(n−1) | |
więc odp: |
| takich par
|
| | 2 | |
b) z warunku Ia−bI>2
wprowadzimy przeciwny warunek Ia−bI ≤2
i tę ilość odejmując od wszystkich par otrzymasz pary z warunkiem: I a−bI >2
pary Ia−bI≤2 −−− z def. modułu różnica między nimi to: 1 lub 2
parami takimi są:
( 1,2), ( 2,3) , (3,4) ,........... ,( n−1, n) i odwrotnie: ( 2,1), ( 3,2),......., ( n,n−1) (
bo kolejność istotna)
i ( 1,3), (2,4) , ( 3,5),....... , ( n−2,n) i odwrotnie: ( 3,1) , (4,2), ..... ,(n−2, n)
zatem takich par jest: 2*(n−1+n−2) = 4n−6
należy teraz je odjąć od wszystkich par ( a,b)
n(n−1) − (4n−6)= n
2−n −4n +6= n
2−5n+6
odp: n
2−5n+6−−−takich par spełniajacych warunek I a−bI >2
18 mar 22:00
Maturzysta: mam takie pytanie, skąd wiadomo że tych liczb jest
2*
(n−1+n−2)
18 mar 22:12
Maturzysta: ?
18 mar 22:16
abc:
te pary, których różnica między nimi jest 1
(1,2)( 2,3), (3,4) , (4,5) ....... , ( n−1,n) −−−−− jest ( n−1)
to widać gołym okiem : 1 , 2, 3, 4, ..... (n−1)
i podobnie
( 1,3), (2,4),(3,5),........., ( n−2,n) −−−−−jest ich (n−2)
więc razem jest ( n−1+n−2)
ponieważ kolejność istotna , to jest ich razem 2( n−1+n−2)
np: dla pięciu pierwszych: ( 1,2), (2,3), (3,4) (4,5) ( 5,6) −−−−jest ich 5
czyli ( n−1) bo 6−1=5
(1,3) (2,4), (3,5) (4,6) ( 5,7) −− jest ich 5 bo 7−2=5 ( czyli n−2)
18 mar 22:23
abc:
Czy teraz już jasne?
18 mar 22:24
Maturzysta: tak, dziękuje
18 mar 22:26