Napisać wzór funkci kwadratowej
Natalia92: Napisz wzór funkcji kwadratowej o której wiadomo. że:
a) jednym z jej miejsc zerowych jest liczba −2, największa jej wartość jest równa 5 i jest ona
malejąca w przedziale <3, +∞) a rosnąca w przedziale (−∞;3>
b) suma jej miejsc zerowych jest równa 8, a suma odwrotności jej miejsc zerowych jest równa
23 oraz f(0)= 24
c) wyraz wolny c=5 oraz zachodzi równość f(x+1)−f(x)−8x=3, gdy x ∊ R
18 mar 21:27
Tomek.Noah: a)
W(−2)=0
x
w=3 i domysliwszy sie ze y
w=5
ax
2+bx+c=0
4a−2b+c=0
9a+3b+c=5
5a+5b=5 /:5
a+b=1
a−6a=1
i podstawiasz pokolei i otrzymujesz b i c
19 mar 23:47
Natalia92: Wielkie dzięki

a podpunktów b i c nikt nie umie ?
20 mar 20:56
Jack: b)
x
1+x
2=8
policzysz x
1, x
2.
Potem do wzoru f(x)=a(x−x
1)(x−x
2)=24 podstaw x=0 (za x
1, x
2 wcześniej policzone wartości).
Wyliczysz a.

I będzie po wszystkim.
20 mar 21:33
Eta:
a) z postaci kanonicznej
W( 3,5)
y=a( x−3)
2+5 i f(−2)=0
0=a( −2−3)
2+5 => 25a= −5 => a= −
15
f(x) = −
15(x−3)
2+5
b) f(x) = ax
2+bx+c
z wzorów Viete
'a
x
1+x
2=
−ba= 8
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | |
|
| + |
| = |
| = −ba*ac= −bc= 23
|
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
f(0)= c = 24
| | −b | | 16 | |
i |
| = 8 => |
| = 8 => a =2
|
| | a | | a | |
to:
f(x) = 2x2−16x +24
c) f(x) =ax
2 +bx +5
f(x+1)−f(x) = 8x+3
a(x+1)
2+b( x+1) +5 −ax
2 −bx−5= 8x+3
ax
2+2ax +a +bx +b +5 −ax
2 −bx −5= 8x+3
2ax +a +b= 8x+3
to 2a= 8 i a+b =3
a=4 i 4+b= 3 => b = −1
f(x) = 4x2 −x +5
20 mar 21:42
anna:
Dobry wieczór
Eto i
Bogdanie
20 mar 21:56
Natalia92: 
DZIĘKUJĘ
20 mar 22:00