pomocy!!
kluska: Rzucono 8 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucono orła:
a) co najmniej raz
b) dokładnie jeden raz
18 mar 21:17
driver:
Ω={ooo,oor,......,r r r} IΩI=8,
| | 7 | |
a) A={ooo, oor, orr, oro , roo, rro, ror } IAI=7 P(A)= |
| |
| | 8 | |
b) B={orr, ror, rro }, IBI=.... P(B)=......
20 mar 21:50
Gustlik: |Ω| = W
28 = 2
8 = 256 − W
28 − wariacja z powtórzeniami 8−elementowa (bo mamy 8 rzutów) z
2 (bo mamy 2 możliwe wyniki tych rzutów − orzeł lub reszka)
ad a) liczę zdarzenie przeciwne do A, czyli dopełnienie A' − oznaczające, że ani razu nie
wypadł orzeł (czyli mamy 8 reszek − rrrrrrrr)
|A'| = 1 − jest tylko jedna taka możliwość
| | 1 | | 255 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
|
|
| | 256 | | 256 | |
ad b) mozliwe są wyniki: orrrrrrr, rorrrrrr, rrorrrrr, rrrorrrr, rrrrorrr, rrrrrorr, rrrrrror,
rrrrrrro − orzeł może być na 8 pozycjach, zatem |B| = 8 − mamy 8 wyników
| | |B| | | 8 | | 1 | |
P(B) = |
| = |
| = |
|
|
| | |Ω| | | 256 | | 32 | |
21 mar 01:48
charli3167: b)
(n!/((n−k)! * k!))*pk*qn−k
8!/7!*(1/8)*(7/8)7
(7/8)7
22 mar 20:13
Gacek:

Gacek
15 kwi 21:55