Ciąg, geometryczny
Ona_18: Liczby postaci: x−3, 2x, 5x+18 (w podanej kolejności) są siódmym, ósmym i dziewiątym wyrazem
ciągu geometrycznego (an).
a) oblicz x
b) oblicz iloraz q ciągu (an) i podaj jego pierwszy wyraz.
18 mar 19:00
abc:
a7, a8, a9 −−− to kolejne wyrazy ciągu geom.
to a82=a7*a9
4x2= (x−3)(5x+18) => x2 +3x −54=0 Δ=225 √Δ=15
x= 6 v x = −9
mamy dwa takie ciągi:
1) a7= 3, a8= 12, a9= 48,...... => q= 4
2) a7= −12, a8= −18, a9= −27,.... => q= 32
wyznacz a1 dla 1) i dla 2)
dokończ, dasz radę .....
18 mar 23:24