matematykaszkolna.pl
Robin: W trapezie równoramiennym podstawa górna ma dł a a dolna jest dwa razy dłuższa (2a) , kąty przy podstawie dolnej mają po 60. Znajdź długoś przekątnej.
Nie wiem co tu najpierw obliczyć. mogę napewno wysokość i boki ale co to mi da do przekątnej . Proszę o podpowiedź
10 lut 16:08
Jakub: Narysuj dwie wysokości wychodzące z górnej podstawy. Dolna zostanie podzielona przez te wysokości na odcinki 1/2a, a, 1/2a. Jeżeli kąty przy podstawie mają po 60o to ramiona mają "a". Zastanów się dlaczego. Dalej już chyba prosto.

Wynikiem będzie jakieś wyrażenie z a np. 2√3a, czy coś takiego. Piszę bo czasami ludzie się dziwią że wynik nie jest liczbą. W tego typu zadaniach nie.
10 lut 16:21
Robin: heh .. udało mi się nawet zanim przeczytałem Twoją podpowiedź , tyle że musiałem przyjść po godz usiąść na nowo do tego zadanka i w końcu zobaczyłem ten trójkąt prostokątny ;d
Obym na maturze szybciej te trójkąty znalazł;/
Ale i tak wielkid dzięki dla Ciebie !
10 lut 17:08
Jakub: też tak czasami mam że na rozwiązania wpadam gdy o nich nie myślę tzn. świadomie (bo podświadomie to inna sprawa)
10 lut 17:49
Sitta: "Myślenie" najlepiej wychodzi w nocy 300 - 400 w trakcie snu.
10 lut 21:24
kaska: A mnie się zdarzyło wpaść na rozwiązanie pijąc trzeciego drinka, a raz uświadomiłam sobie rozwiązanie po godzinie, jak byłam zajęta pisaniem wypracowaniem z angola.
11 lut 21:55
daro: Oblicz długosc odcinka kl,gdy k(2,−5),l=(−3,6).podaj współrzedne środka tego odcinka
5 kwi 15:02