proszę o pomoc bo niewiem jak sie za to zabrać
michelos: Oblicz pole koła opisanego na trójkącie równobocznym o polu 36√3
18 mar 18:29
michelos: ej czemu nikt nei odpowiada

?
18 mar 19:30
Gerwaz:
1. Obliczamy bok
wzór na pole trójkąta równobocznego P=
a2√34
a2√34 = 36
√3 ⇒ a=12
2. Z twierdzenia sinusów liczymy promień okręgu opisanego
asin60=2R ⇒ R = 4
√3
3.Pole koła
P=πr
2
p=48π ≈150, 72
wszystko
18 mar 20:10
michelos: dziękuję a dałoby się to za pomocą czegoś innego zrobić a nie za pomocą twierdzenia sinusów
18 mar 22:00
18 mar 22:04
michelos: dzięki
18 mar 22:11