luli : prosze o pomc jak ktos moze mi to rozwiązac z góry dzieki
mr-x/mmx=x/mr-x
27 lis 17:50
Edi: Co masz obliczyć X
27 lis 17:53
luli%20: tak X
27 lis 17:56
Edi: ok
27 lis 18:00
Edi:
mnożysz jak to Wy mówicie na "krzyż"

(mr - x)(mr - x) = m
2 x
2
(mr - x)
2 = m
2x
2
m
2r
2 - 2 mrx +x
2 -m
2x
2=0
(1 - m
2) x
2 - 2mr x +m
2r
2 = 0
m≠1 i m≠ - 1 bo a≠0
a = (1-m
2) b = -2mr c = m
2r
2
i tu delta

Δ=4m
4r
2 √Δ = 2m
2r
proste


no pewnie



x
1 = 2mr-2m
2r 2mr( 1 -m) mr
---------------- = ---------------- = ---------
2 (1- m
2 ) 2 (1-m)(1+m) 1 - m
mr
x
2= --------
1+m identycznie oblicz i tak wyjdzie wiesz już

pomogłem

27 lis 18:10
luli%2520: wielie dzieki pozdro
27 lis 20:47
luli%252520: przepraszam nie dopisałem ze miałem taike równanie (mr-x)(mr-x)=(mm+x)x do prowadzic do
takiej postaci nie wiem jak co i jak pomozcie prosze jescze raz
m2r
x=---------
mm+2mr
27 lis 21:02
27 lis 21:34