Zadanie
Ckarlos: x2≤4 Jak mam rozumiec takie zadanko? Jak je wykonac .Z gory dziekuje za pomoc.
18 mar 17:28
abc:
x2−4≤0
(x−2)(x+2)≤0 ramiona paraboli do góry , miejsca zerowe x= −2 v x= 2
odp: x€< −2, 2>
18 mar 17:30
R.W.16l: x2≤4
|x|≤2
x≤2 ⋀ x≥−2
18 mar 17:31
Ckarlos: Jestem wdzieczny za pomoc.
18 mar 17:31
Ckarlos: A delte moge z tego wyliczyc? Mowie o takim sposobie ze przeniose 4 na lewo ze zmiana znaku
oczywiscie czyli −4 i wylicze x1 i x2.Mozna i tak?
18 mar 19:05
magda: x
2−4≤0
Δ=0+16=16
√Δ=4
18 mar 19:15
magda: tylko zapomniałam, że to nierówność... musisz po prostu znak= zamienic na ≤ oraz na ≥
18 mar 19:17
abc:
W równaniach kwadratowych
niezupełnych ( tak je nazywamy)
nie ma sensu liczyć delty
znasz wzór na rozkład na czynniki a
2−b
2= (a−b)(a+b)
więc x
2−4= ( x−2)(x+2)
18 mar 19:18
magda: oczywiście, że korzystając ze wzorów skróconego mnożenia rozwiązuje się to 2 razy szybciej ale
jeśli ktoś chce by mu to tak pokazać to czemu nie... sam sobie komplikuje życie
18 mar 19:23
abc: zgadza się

...... młodzi ludzie lubią komplikować sobie życie
18 mar 19:33
kama.r:
19 mar 17:29