BartekChojnas: 1. Oblicz współrzędne a, b, c pkt A=(2,a) B=(-1/2,b) C=(c,4) jeżeli należna do prostej o
równaniu 4x-y-2=0
2.Oblicz miejsca zerowe funkcji a) f(x)=4x+5 b) f(x)=-3x-7
3.Oblicz współrzędne pkt przecięcia się prostych o danym równaniu
x+2y-4=0
3x-y-5=0
4.wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez pkt A=(-2,-1) B=(4,2)
5. Dany jest trojkat o wierzcholkach A=(-2,1) B=(3,4) C=(7,-1) Oblicz a) dlugosc bokow
trojkata
b) dlugosc i wysokosc opuszczonej z wierzcholka C
6. Wyznacz odleglosc pkt M=(-1,5) od prostej o rownianiu
-2x-3y+5=0
y=3x-2
Prosze o pomoc
27 lis 17:08
Miki:
Bartek 1/ to tylko podstawic do równania tej prostej
wspólrzędne kazdego punktu otrzymasz
trzy równania z a , b , c i rozwiązać układ
A(2,a) czyli x=2 y = a czyli wstawiamy za x i y do równania
4*2 - a - 2 =0
B(-1/2,b) x= -1/2 y = b
4*( - 1/2) - b -2 = 0
C(c,4) x = c y = 4
4c - 4 - 2=0
czyli otrzymasz - a = -6 to a = 6
- b= 4 to b = - 4
4c = 6 to c = 3/2
27 lis 17:38
Rybak:
2/ miejsca zerowe to f(x) =0
czyli
4x+5 =0 4x = - 5 x = -5/4
drugie podobnie oblicz juz sam co

3/
równania zapiszemy tak
x +2y = 4
3x - y = 5 drugie pomnożymy przez 2
x+2y = 4
6x -2y = 10 dodajemy stronami( metoda przeciwnych wspólcz.
---------------
7x == = 14 x= 2 to 2 +2y =4 2y = 2 y = 1
odp; x=2 y = 1
4/
Policz sam zastosuj wzór IABI =
√(xB -xA)2 + (yB -yA)2
gdzie za A(x
A,y
A) B(x
B,y
B) a te współrzędne znasz
podobnie IACI i IBCI oki
27 lis 18:40
Miki:
Widzę,że już Rybak Ci troszkę pomógł

6/
zastosuj wzór na odległość punktu P(x
o, y
o)
od prostej Ax +By +C=0
I Ax
o +By
o +C I
d = ------------------------
√ A2 + B2
np; b) M(- 1, 5) czyli x
o = - 1 y
o = 5
prostą przekształcamy tak - 3x +y +2 =0 A= -3 B= 1 C = 2
wstawiamy do wzoru
I -3*(-1) + 5*1 +2 I 10 10 10
√10
d = ----------------------- = ------------------ = ------ = ---------- =
√10
√ (-3)2 + (1)2 √ 9+1 √10 10
przykład a) sam dasz radę
27 lis 18:55
BartekChojnas: dzieki a 5 i 6
27 lis 19:00
BartekChojnas: miki nie rozumiem o co ci chodzi
27 lis 19:21
Miki:
A co Bartus nie rozumiesz?/ to pytaj pomoge Ci
27 lis 19:27
BartekChojnas: zrob mi to cale 6 bo ja nie kapuje
27 lis 19:51
Miki:
Bartek a) w zad 6) tak samo jak b) tylko
A = -2 B= - 3 C= 5 dasz radę powoli
27 lis 20:21
BartekChojnas: o i o to mi chodzilo
dzieki a 5
27 lis 20:25
BartekChojnas: czyli w 6 wyjdzzie √13
27 lis 20:39
Miki: Taaak
27 lis 20:40
BartekChojnas: dziekuje jeszcze mi 4 zostalo bo nie wiem jak i 5
27 lis 20:46
Miki: Zaraz Ci napiszę

27 lis 21:00
Miki:
Piszesz prostą y = ax +b czyli musisz znaleźć a i b
A(-2,-1) B(4,2) wstawiamy do tego równania
- 1= -2*a +b 2= 4*a +b
2a - b = 1 -4a -b = - 2
i układ równań 4a +b = 2
2a - b = 1
4a +b = 2
-------------
6a = = 3 to a = 3/6 = 1/2
więc b = 2*1/2-1 b= 0
prosta ma równanie y = 1/2*x OK
27 lis 21:07
BartekChojnas: ok
dzia
27 lis 21:08
BartekChojnas: a 5
27 lis 21:12
Miki:
Tam gdzie Ci poprzednio napisałam 4/ to powinno być 5/
podstawiasz do tego wzoru dasz radę
pierwsze Ci pomogę
np;
IABI =
√(4-(-2))2 + (2-(-1))2=
√ 62 + 32 =
√45 =
√9*5 = 3
√5
pozostałe podobnie ok

policz sam tobardziej zapamietasz
i sie nauczysz bo o to chodzi
27 lis 21:14
BartekChojnas: ale ja nechce sie nauczyc tylko oddac prace kontrolna a to calkiem co innego
27 lis 21:17
Miki: To zmienia postac rzeczy


oddaszbez tego zad>
trudno mi też sie juz tymbardziej niechce OK
27 lis 22:28