Kris_garg: MIanowicie zdaje mi się że jest błąd w książce"Repetytorium Maturzysty 2009" Greg,
zadanie znajduje sie na str. 58 Przykład 2, jest on rozwiazany ale coś mi nie gra i
prosze o pomoc:
1) Układ jest oznaczony ⇔W≠0 ⇔-(m-3)(m+1)≠0⇔m≠3m≠ (-1)
Dla m ∈ R \ {1,3} ( mi sie wydaje że powinno być m ∈ R\ {-1,3} ? )
rozwiązaniem jest para liczb postaci:
x= Wx/W = -(m+4)(m-3) / -(m-3)(m+1) = m+4 / m+1 (Jak to jest wyliczone, z jakiego
sposobu ?)
y= Wy/W = 3m - 9 / -(m-3)(m+1) = -3 / m+1 (Jak to jest wyliczone, z jakiego sposobu ?)
Proszę o pomoc bo mam jakomś zaćme i nie wiem jak oni to wyliczyli i czy to jest błąd czy
ja źle myśle ?
Dziekuje z góry za odpowiedź
27 lis 17:01
Miki:
Układ rozwiazany metodą wyznaczników

pamiętasz tę metodę

i m ∈R -{ - 1, 3} dobrze Cisie wydaje bo tak ma być
27 lis 17:43