za nic nie moge tego rozwiązać... moge prosić o kilka wskazówek ?
ptr: Punkty A=(−2,12) i B=(6,−2) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy
wierzchołku C. Oblicz współrzędne wierzchołka C tego trójkąta, wiedząc, że leży on na prostej
o równaniu x+3y=22.
18 mar 09:20
tom: C leży na okręgu, którego środkiem S jest środek odc.AB a długość promienia połową odl.AB.
Układ równań okrąg+prosta da 2 rozwiązania ( chyba, że jedno odrzucić by kierunek ABC był"w
prawo")
18 mar 10:14
ptr: dzieki tom, jestes wielki
19 mar 15:37
Cinu: | | |Ax0 + By0 + C| | |
tutaj uzywa sie wzoru d= |
| ? |
| | √A2 +B2 | |
czyli najpierw S
ab i do prostej x+3y − 22 = 0 ? też tak można?
19 mar 15:53
Cinu: odświeżam.
19 mar 16:38
xyz: Punkt C należy do prostej y =−13x+223, więc C=(x, −13x+223).
Oblicz długości odcinków i skorzystaj z twierdzenia Pitagorasa.
Wzoru na d używa się do obliczania wysokości w trójkącie , w rombie równoległoboku czy w
trapezie gdy znamy trzy wierzchołki..
19 mar 17:00