dziedzina funkcji
aga: Dziedzina funkcji:
| | 5 + x | |
f(x) = |
| − log2x |
| | 2√x + 1 | |
17 mar 23:19
anna: 10 x+1 > 0 ⇒ x > −1
20 x>0
Czyli D = (0, ∞)
17 mar 23:26
aga: a cos jakies wytlumaczenie co sie robi z tym log we takim zadaniu bo tego nie rozumiem co i
jak, prosze o pomoc
17 mar 23:31
anna: Liczba logarytmowana musi być >0.
17 mar 23:42
Gustlik: W mianowniku masz √x + 1, zatem x + 1 ≥ 0 (warunek na √ ) i x + 1 ≠ 0 (warunek na
mianownik), co daje x + 1 > 0.
Drugie założenie wynika z dziedziny logarytmu − liczba logarytmowana musi być > 0, a więc x >
0.
Mamy więc dwa założenia:
1) x + 1 > 0 → x > −1
2) x > 0
Dziedziną funkcji, na którą składają się co najmniej 2 założenia, jest część wspólna tych
założeń, czyli x > 0. Zatem D = (0, +∞).
18 mar 00:43
aga: dziękuję conieco rozumiem, matamtyka potrafi zmylić
22 mar 15:34