monika:
stożek o V=27π przecieto plaszczyzna rownolegla do podstawy.Plaszczyzna podzielila wysokosc stozka w stosunku 2;1.Oblicz objetosci bryl powstalych w wyniku tego podzialu.
Prosze pomoc!
10 lut 15:05
Jakub:
Narysuj przekrój stożka czyli trójkąt równoramienny. Podziel wysokość w stosunku 2:1 poziomym odcinkiem. Czyli górna część wysokości będzie 2 razy większa od dolnej.
Na początek piszesz wzór na objętość stożka V = 1/3 π r2 H.
Stożek został podzielony na mniejszy stożek na górze i bryłę na dole.
Mniejszy stożek ma objętość V = 1/3 π (2/3 r)2 2/3H. Zastanów się dlaczego. Dalej już prosto.
10 lut 16:29