Objętość stożka... <prosi>
karolina92:
17 mar 20:55
Jack: co jest dane?
17 mar 20:59
karolina92: już piszę
17 mar 21:00
17 mar 21:02
karolina92: Objętość stożka jest równa 125π/3(to jest w ułamku),przekrojem osiowym stożka jest trójkąt
prostokątny. Oblicz promień [podstawy tego stożka.
17 mar 21:02
karolina92: to jest tekst do tego rysunku powyżej. Sorry ale uczę się obsługi
17 mar 21:04
karolina92:
Driver to jest rozwiązanie do tego zadanka
17 mar 21:06
Jack: tylko podstaw
17 mar 21:06
Jack: masz r wyznaczyć, nie V.
17 mar 21:06
driver:
πr3=125π⇒r3=125⇒r=.....
17 mar 21:07
karolina92:
to r=25
17 mar 21:15
karolina92: Dzięki chłopaki posyłam buziaczki
17 mar 21:17
Jack:
17 mar 21:19
karolina92:
a jak to można rozwiązać?

Suma wysokości walca i promienia jego podstawy jest równa 10cm.
Oblicz jakie największe pole powierzchni bocznej może mieć ten walec.
17 mar 21:47
karolina92:
hejka koledzy jak to zrobić, męczę się nad innymi zadankami , a tego nie ruszę
17 mar 22:04
Jack: r+H=10
Pole boczne to 2πr*H. Zapiszmy r=10−H i podstawmy do wzoru.
P(H)=2π(10−H)*H
Zauważ, że teraz pole P będzie się zmieniało w zależności od H.
Wyobraź sobie że to funkcja że "x" to u nas H. Jak znaleźć rozwiązanie optymalne? Poszukaj
wartości największej dla tej funkcji. Jak się przyjrzysz zobaczysz, że wykresem
P(H)=2π(10−H)*H jest parabola z ramionami opadającymi więc odpowiedź to będzie wierzchołek
paraboli (będzie to najwyższy punkt na paraboli), a dokładnie współrzędna "q" tej paraboli.
17 mar 22:10
karolina92:
chyba tego nie zrobię, mam już mętlik w głowie.
17 mar 22:22
karolina92:
17 mar 22:23
Jack: Zrób coś takiego. Wymnóż te wyrazy.
P(H)=2π(10−H)*H
| | −Δ | |
Potem policz ze wzoru na q= |
| i już będziesz miała.
|
| | 4a | |
Pamiętaj że a to współczynnik to przy H
2, b to współczynnik przy H, c to współczynnik przy
wyrazie wolnym.
17 mar 22:29
karolina92: padam nic na oczy nie widzę nawet proste liczenie sprawia mi już trudność zrobiłam już 45 zadań
i padam.
Pozdrowienia

i lulku.
17 mar 22:51
Jack: jutro ze świeżym umysłem raz, dwa to zrobisz. Pozdrawiam
17 mar 22:53
karolina92: a wyszło mi q=5
17 mar 22:55
Jack: hmm chyba coś z π powinno wyjść... No nic, jutro na to spójrz jeszcze raz

Ale wiesz już jak
robić.
17 mar 22:57
karolina92: nie wiem postaram się a nie daje mi to spokoju, pewno przebudzę się w nocy i będę próbować tak
mam.
17 mar 22:57
Jack: hehe upartaś

Ja kiedyś też tak miałem
17 mar 23:00
karolina92: I nie ruszyłam tego zadania mimo swojego uporu, po prostu nie umiem tego może ktoś mi pomoże
proszę
18 mar 20:49
karolina92:
Proszę o POMOC w tym zadaniu−nic z tego mi nie wychodzi już dwa dni nad nim ślęczę .
Suma wysokości walca i promienia jego podstawy jest równa 10cm. Oblicz jakie największe pole
powierzchni bocznej może mieć ten walec.
18 mar 21:04
Jack: karolina92, wszystko już masz

Spójrz sobie na to równanie
P=2π(10−H)*H
Wyobraź teraz sobie, że pod H podstawiasz różne liczby... mniejsze i większe... Chcesz wstawić
takie H, żeby wynik czyli P było jak największe...
Spróbuj spojrzeć na P=2π(10−H)*H jak na funkcję... Zmienną niech będzie H, a wartością funkcji
P. Czyli niech f(x) to będzie P, a x to będzie H.
f(x)=2π(10−x)*x
Spróbuj to wymnożyć i sobie narysować. Wskaż punkt przyjmujący największą wartość (czyli
największy f(x) ).
18 mar 21:18
karolina92:
18 mar 21:28
karolina92: i obliczam funkcję kwadratową
18 mar 21:29
karolina92: −H2*10H
wynik Δ=10
to
H=5?
18 mar 21:30
karolina92: umarłam
18 mar 21:32
Jack: P(H)=−2π*H
2+20π*H
Δ=(20π)
2
czyli
Punkt q to właśnie wartość tej funkcji, czyli szukane największe pole P.
Coś takiego.
18 mar 21:35
karolina92: czyli zanim zaczęłam kombinować to miałam coś takiego
R=10−x
x*(10−x)=x2*10x
obliczyłam p a nie q i wyszło mi 5 no i rysunek
i P(b)=2πR*x
P(b)= 50π
18 mar 21:44
karolina92:
Jack masz trochę czasu dla mnie jeszcze utknęlam w jednym
18 mar 21:44
karolina92: a za tamto buziaczki
18 mar 21:46
Jack: no fajnie, mi tez tak wyszło

Tylko że jak piszesz już to ostatnie wyrażenie to napisz
P
max=50π
18 mar 21:46
Jack: 
dzięki
18 mar 21:47
karolina92:
18 mar 21:49
karolina92: Lampa umieszczona na wysokości 4 m nad ziemią oświetla na płaskim terenieobszar 6m.
Oblicz ile metrów wyżej należy zawiesić lampę aby oświetlała obszar 8m.
18 mar 21:51
karolina92: z Talesa mam tak
4m − 6m
xm − 8m
proporcja
x=4}*{86= 5,3
czy teraz mam korzystać z Pitagorasa?
jeżeli tak to nie wychodzi mi to
18 mar 21:55
karolina92: Jack to ja dzięki że mnie nadzorujesz,
18 mar 21:56
Jack:

Zauważ, że oba te trójkąty muszą być podobne.
To znaczy, że np. tgα w jednym i drugim Δ musi być taki sam...
18 mar 21:58
Jack: dobrą ułożyłaś proporcję, można też Twoim sposobem.

Zobacz tylko że x to wysokość umieszczenia lampy. Więc musisz policzyć tak naprawdę x−4
("
O ILE wyżej należy zawiesić...")
18 mar 22:00
karolina92: nio o 1,3m ? czyli 5,3?
18 mar 22:12
Jack: Nowa wysokość będzie miała 5,3m ale skoro pytanie dotyczyło tego, o ile należy podnieść
latarkę, to odpowiemy, że o 1,3m
18 mar 22:16
karolina92:
oczywiście
18 mar 22:26
karolina92: Fajowe to forum szkoda, że w ubiegłym roku nie wiedziałam o jego istnieniu

przewalałam kupę zadań z ćwiczeń I i II kl.ale nie musiałam geometrii,więc teraz nadrabiam i
nic zupełnie nie rozumiem. Mam kilkanaście zadań do przerobienia.

Jedne proste i trudniejsze...........,jak dla mnie.
Koniec przerwy zaczynam nowe zadanka.
18 mar 22:33
Jack: Ja też jestem pod wrażeniem ochoty tylu ludzi w niesieniu pomocy innym
18 mar 22:36
karolina92: Szkoda ,że ja się jeszcze nie wykazałam. Myślę, że jak zakończę swój maraton, to będę pomagać.
Lubiłam matmę zawsze, ale i stwarza mi trochę kłopotów.
18 mar 23:04
Jack: może to tyko kwestia czasu

Powodzenia!
18 mar 23:30
karolina92:
Pewno tak

Dziękuję.
Uczysz się? czy jesteś już wyżej?
To nie wścibstwo.....,a może?
pa
18 mar 23:34
Jack: Uczę się na studiach

Nie wścibstwo raczej
18 mar 23:35
karolina92:
18 mar 23:46
karolina92:
Objętość stożka jest równa 125π3 przekrojem osiowym stożka jest trójkąt prostokątny.
Oblicz promień podstawy tego stożka.
19 mar 19:47
karolina92:
19 mar 19:49
karolina92: to jest rysunek do zadanka.
19 mar 19:50
karolina92: Wiem że go robiliśmy ale powiedziano mi ze mam zle
19 mar 19:51
karolina92: Proszę ETA pomóż
19 mar 20:17
Jack: wiesz co, wczesniej policzylas r3=125 ⇒r=25... Tak się składa, że r=5. NIe przegladałem
wczesniejszych rachunkow ale w tym kroku na pewno mialas blad.
19 mar 21:05
R.W.16l: Poczytałem sobie poczatek i zobaczyłem
r
3=125
r=25
no chyba raczej nie
ps. nie czytałem dalej, więc jeśli jest to już hmm.. "zauważone" to sorry
19 mar 21:17
R.W.16l: no, to było tak ogóolnie potwierdzenie ww wiadomości od
Jack
19 mar 21:17
Jack: 
to zwieksza prawdopodobienstwo poprawnosci
19 mar 21:18
karolina92: Nio i tak r=5
superrr...,
19 mar 23:04