Andzia: 1.
Dany jest sześciokąt foremny o wysokości h=2pierwiastki z trzech i kącie nachylenia
ściany bocznej do płaszczyzny podstawy 60stopni. Sporządź rysunek i oblicz pole
powierzchni bocznej i objętość tego ostrosłupa
2. Rzucamy 2 kostkami o kształcie czworościanu każda ściana jest opisana 1,2,3,4. Narysuj
tabelę która pokazuje wszystkie możliwe rzuty. Oblicz prawdopodobieństwo że suma oczek
będzie mniejsza od 5
3.Dany jest ciąg arytmetyczny 2+6+10+...+x=200 Oblicz jego wartość wiedząc że lewa strona
to suma cągu arytmetycznego.
4.Dane są punkty A=(-3,-1)i B=(4,3) z punktem c tworzą one trójkąt znajdź punkt c wiedząc
że wysokości tego trójkąta przechodzą przez punkt W=(1,1)
5. sinx+cosx2sinx-3cosx Oblicz wartość wyrażenia wiedząc że x należy(0, pi2)
6. Dany jest wzór funkcji f(xx)=3x+5+c
Oblicz c wiedząc że f(x-2)=3x+4
Ktos ma jakis pomysł jak to rozwiązac ? prosze
27 lis 14:26
Bila: W pierwszym coś źle napisałaś

chyba ostrosłup p podst, sześciokata

napisz właściwą treść zad.
27 lis 14:29
Andzia: tak, zle spisałam jest tak jak mówisz
27 lis 14:43
Miki: Nooo
27 lis 14:45
Miki:
Za chwile ,bo mam gościa OK

27 lis 14:45
Miki: Miki Bila

27 lis 14:46
Bila:
Napisz czy to h to sześciokata czy ostrosłupa, bo to ważne

!
27 lis 14:48
Andzia: sześciokąta
27 lis 14:57
Miki: Ok

piszcie dokładnie, bo nie możemy sie czasami połapać


za chwilę może być

chybaże ktoś inny w tem czasieokaże się bardziej życzliwy
27 lis 15:02
Andzia: przepraszam

ale kolezanka mi pisała te zadania , może ,misię nie spieszy tylko jak bys
mógł to żeby dzisai był, jak to by nie był dla pana kłopot
27 lis 15:07
Miki:
Okropnie duzo masztych zadań, są proste , ale tylko Cie
naprowadzę i dasz radę sama OK

1/ h
p = a
√3/2 podstaw za h
p i wyjdzie Ci a=4 cm
więc już obliczysz pole podstawy P
p= 6P
Δrówn.
P
p= 6 * a
2 √3 /4 podstaw i już masz P
p
przede wszystkim narysuj ten ostr.
zaznacz na nim trójkąt prostokatny gdzie
H wys. ostr. -- przyprostokątna
h
b wysokość ściany --- przeciwprostok.
h
p wysokość w podst ---- druga przyprostok.
kąt 60
0 między h
b i h
p ok

teraz z tego trójkata obliczamy z f. tryg. H i h
b
H/h
p= tg 60
0 H/h
b = sin 60
0
wsaw wartości tg i sin dla 60
0 i obliczysz H i h
b
powinno Ci wyjść (jak sie nie pomyliłam w rachnkach(sprawdzaj

bo liczę w pamieci i jeszcze patrzę na ekran


H = 6 cm h
b = 3
√3 cm i już do wzoru na P
b i V
P
b = 1/2*a*h
b V = 1/3*H * P
p ( którą wczesniej obliczyłas )
mnie wyszło V = 24
√3 cm
3 P
b = 56
√3 cm
2
jak masz odp tobedziesz wiedzieć czytak powodzenia
za jakiś czas napiszę Ci pozostałe
27 lis 15:33
Andzia: 2 i 6 już mam dzięki
27 lis 15:39
Miki:
2/ moc Ω= 4
2 bo dwa rzuty i cztery możliwości
Ω={ (1,1) (1,2) (1,3) (1,4)
(2,1) (2,2) (2,3) (2,4)
(3,1) (3.2) 3,3) (3,4)
(4,1) (4,2) (4,3) (4,4) } wszystkie

więc łatwo wybierzesz te gdzie suma oczek mniejsz a od 5
A= { (1,1) (1,2) ...... wypisz resztę
moc A = 6 bo tyle ich wypiszesz w A tak

czyli P(A) = 6/16 = 3/8
27 lis 15:44
Miki: 3/ a1=2 r= 4 an =x czyli an = a1 +(n-1)*r
podstaw za r i a1 otrzymasz 4n - 2 = x= an
Sn = 1/2*(a1 + an) *n
po wstawieniu a1 i an i S=200
otrzymasz4n2 = 400 czyli n = 10 więc x = 4*10 - 2 = 38
chyba chodziło o wartość x więc juz masz x = 38
27 lis 15:51
Miki:
6/f(x - 2) = 3(x - 2) +5 + c= 3x - 1 + c
czyli 3x - 1 + c = 3x +4 czyli c=5 :0
27 lis 15:53
Andzia: dzięki jestes boski
27 lis 16:02
Miki:
w zad 5 nie wiem czy jest tam cos
2x czy cos 2x
27 lis 16:06
Andzia: cos kwadrat x
27 lis 16:09
Miki: Andzia
spójrz jeszcze raz czy dobrze napisałaś to zad 5
27 lis 16:21
Andzia: Mam pytanie 4n - 2 = x= an tam jest dobrze równa się przy X?
27 lis 16:22
Andzia: moze tam powino byc cos 2x nie wiem, dobra nie bede cie męczyła już dzieki jescze raz
27 lis 16:28
27 lis 16:41
elooo: ten Miki to przeciez źle zrobil te zadanie
27 lis 22:15
Miki:
A które źle?/ Dlaczego robicie sobie zgrywy

nieładnie

Napisz dobrze i będziemy wtedy dyskutowac OK
27 lis 22:20
elooo: wiec ja bym to zrobił tak obliczył najpierw krawedz sciany bocznej z sin 60 i to wychodzi
4. pozniej obliczył podstawe tego trójkąta ktory nam wyszedl gdy namalowalismy kat.
Mianowicie wysokosc ostrosłupa krawedz sciany bocznej i prosta lezaca pod kontem prostym
do wysokosci. W takim razie liczymy tą podstawe z pitagorasa 4 do kwadratu = b kwadrat
+ H kwadrat czyli 2 pierwiastwko z 3. b = 2
27 lis 22:33
Miki:
Zobzcz czym tosie rózni niczym

! pisałem tylko by sprawdzać rachunkowo ,

widze ,że wyszło Ci to samo

! wiec gdzie problem

?

27 lis 22:38
elooo: jakotś tak nie obrazowo to napisaeś że zrozumiałem do końca ale Pp cały czas wychodzi mi
inaczej bo skoro krawedz podstawy ma 2 wiec stosujemy ten wzor na pole w trojkacie
rownobocznym i mnozymy razy 6 i wychodzi mi 6 pierwiastwko z 3
27 lis 22:41
Olek: krawędź wyszła Ci a = 2 a mnie ile , bo mówiłam,ze nie spr, tylko tak od rękijak a = 2
to pewnie że maszTy dobrze P
p policzone
nie wiem prosiłam sprawdzic przeliczenia Przepraszam jak mam źle
ale wybacz nie chce mi sie juz tego liczyć Więc napisz dziewczynie gdzie błąd
i nie pisz że źle i tyle

!

sposób rozumowania najważniejszy no nie

pozdro

!
27 lis 22:53
27 lis 22:57