karmnik: loxx2+log2x=2,5
27 lis 11:36
karmnik: Zrobiłem już sam
27 lis 11:44
Bila: 
i tak ma być
27 lis 12:50
karmnik: Uwielbiam ten moment jak zapala mi się żarówka

i wiem wszystko
27 lis 13:16
Bila: I tak trzymaj

W matmie tylko myslenie (logiczne)
i upór daje pozytywne rezultaty

Sikorki i wróbelki nakarmione

?
27 lis 13:19
Bila:
Aha

dałeś założ. ,że x ≠1 i x>0
27 lis 13:21
karmnik: Tak, tak, zawsze robię.

Oczywiście, wszystkie ptaszki nakarmione!
27 lis 13:23
karmnik: A możesz mi trochę rozjaśnić umysł w tym przypadku:
10logx*logx+xlogx=20
czy 10logx*logx mogę sobie zamienić na x*x?
27 lis 13:28
Bila:
nie

trzeba tak
zauważ ,że (logx)
logx*logx ( logx) logx
10 = 10 = x
27 lis 13:47
Bila:
Powinno Ci wyjść x= 10 lub x = 1/10
bo po takim obliczeniu otrzymasz
2*x
logx = 20 x
logx = 10
a tu juz wiesz zamiana do wspóln. podstawy
log
10x = t otrzymasz t= 1 t = -1
i juz proste
27 lis 14:03
karmnik: Zgadza się! Dziękuję bardzo!
27 lis 14:18
karmnik: Nie rozumiem tylko tego przekształcenia.
(logx)
logx*logx ( logx) logx
10 = 10 = x
To znaczy pierwszego w drugie.
27 lis 14:33
Bila:
bo potęga potęgi czyli 10logx = x
i ten x
jeszcze do potegi log x xlogx
27 lis 14:51
Bila:
bo przy potędze potęgi wykładniki mnożymyOK!
y
ax*y = (ax)
27 lis 14:54