matematykaszkolna.pl
Alhandro: Prosze o przeksztalcenie tych rownan ( jest to uklad rownan ) tak by mozna bylo wyliczyc Rw, a potem E, gdyz te 2 wielkosci nie sa dane 1. {E=(R1 + Rw) I1 {E=(R2 + Rw) I2 2. {I1=E/Rw + R1 + Rv {I2=E/Rw + R1+ Ra + R2
27 lis 09:56
Gabi: Podejrzewam,że trzeba znać zależność między Rw, R1, R2 ,bo nie wiem ale jeżeli to są opory wiec w zależności połaczenia równoległego lub szeregowego masz zależność o której wspomniałam bo inaczej to masz dwa równania a cztery niewiadome chyba tylko tak można ten układ rozwiazać ( czyli przekształcić emotikonka
27 lis 13:12
Alhandro: Niewiadome zarowno w 1 i 2 pkt sa dwie Rw i E. Myslalem czy nie trzeba tego dodac jakos stronami
28 lis 09:43
Alhandro: odswiezxam
29 lis 15:54
Gabi: Nie bardzo wiem co tam napisałeś /1 i /2 tak? jeżeli tak to proste z naj prostszychtak myślęemotikonka wiecRw z pierwszego Rw = E-R1 2E = R2 + E - R1 czyli E= R2 - R1 więc Rw= R2 - 2 R1 nie wiem ale myślę ,że tak emotikonka
29 lis 16:51
Alhandro: Moze napisze jeszcze raz tylko dam inne oznaczenia. To co napisze to pkt.2 i jest to uklad 2 rownan: szukane jest : b c reszta jest dana a=b/ (c+d+e) A=b/ (c+d+E+D)
1 gru 19:17
Miki: b =a(c+d+e) b= A( c+d+E+D) porównać str. b=b ac +ad+ae= Ac+Ad+AD ac-Ac = Ad+AD - ad -ae c(a-A) = A(d+D) -a(d+e) A(d+D)-a(d+e) c = -------------------- przy czym założ. a≠A a - A teraz do jednego z b wstawić za c w/w wartość c i to tyleemotikonka Zastanawiam się do czego to komu potrzebne przekształcenie wzoruemotikonka może lepiej korzystać podstawiając konkretne wartości danych emotikonka
1 gru 19:40