Alhandro: Prosze o przeksztalcenie tych rownan ( jest to uklad rownan ) tak by mozna bylo wyliczyc
Rw, a potem E, gdyz te 2 wielkosci nie sa dane
1.
{E=(R1 + Rw) I1
{E=(R2 + Rw) I2
2.
{I1=E/Rw + R1 + Rv
{I2=E/Rw + R1+ Ra + R2
27 lis 09:56
Gabi:
Podejrzewam,że trzeba znać zależność między R
w, R
1, R
2
,bo nie wiem ale jeżeli to są opory
wiec w zależności połaczenia równoległego lub szeregowego
masz zależność o której wspomniałam
bo inaczej to masz dwa równania a cztery niewiadome
chyba tylko tak można ten układ rozwiazać
( czyli przekształcić
27 lis 13:12
Alhandro: Niewiadome zarowno w 1 i 2 pkt sa dwie Rw i E. Myslalem czy nie trzeba tego dodac jakos
stronami
28 lis 09:43
Alhandro: odswiezxam
29 lis 15:54
Gabi: Nie bardzo wiem co tam napisałeś /1 i /2 tak?
jeżeli tak to proste z naj prostszych

tak myślę

wiecR
w z pierwszego
R
w = E-R
1 2E = R
2 + E - R
1
czyli E= R
2 - R
1 więc R
w= R
2 - 2 R
1
nie wiem

ale myślę ,że tak
29 lis 16:51
Alhandro: Moze napisze jeszcze raz tylko dam inne oznaczenia. To co napisze to pkt.2 i jest to
uklad 2 rownan:
szukane jest :
b
c
reszta jest dana
a=b/ (c+d+e)
A=b/ (c+d+E+D)
1 gru 19:17
Miki:
b =a(c+d+e) b= A( c+d+E+D)
porównać str. b=b
ac +ad+ae= Ac+Ad+AD
ac-Ac = Ad+AD - ad -ae
c(a-A) = A(d+D) -a(d+e)
A(d+D)-a(d+e)
c = -------------------- przy czym założ. a≠A
a - A
teraz do jednego z b wstawić za c w/w wartość c
i to tyle

Zastanawiam się do czego to komu potrzebne przekształcenie wzoru

może lepiej korzystać podstawiając konkretne wartości danych
1 gru 19:40