geometria
michał kas : Okrąg podzielono czterema punktami na części w stosunku 2:4:5:7. Oblicz miary kątów
wewnętrznych czworokąta, którego wierzchołkami są te punkty.
17 mar 17:54
grander: pomoże ktoś
17 mar 18:17
666666: αΔπγ
18 lis 16:04
Mila:

2x+4x+5x+7x=18x
360:18=20
α=6*20
o=120
o kąt środkowy oparty na łuku 4x
| | 1 | |
γ= |
| *120=60 kąt wpisany oparty na łuku 4x |
| | 2 | |
γ+β=180 suma kątów przeciwległych w czworokącie wpisanym w okrąg
β=120
∡DAB (wpisany w okrąg ) jest oparty na łuku (9x)
9*20=180
dokończ
18 lis 16:22