RATUNKO TO ZADANIE JEST STRASZNIE TRUDNE
MONIA: objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 108, a wysokość podstawy , krawędź
podstawy i wysokość graniastosłupa w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Oblicz
długość krawędzi podstawy.
17 mar 17:48
MONIA: objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 108, a wysokość podstawy , krawędź
podstawy i wysokość graniastosłupa w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Oblicz
długość krawędzi podstawy.
17 mar 18:21
Agata:

h,a,H −c. geometryczny
V=108
V=Pp*H
Pp=a
2*
√3/4
c. geo
a
2=h*H
H=a
2/h
h=a*
√3/2
H=a
2/a*
√3/2
V=a
2*
√3/4 *a
2/a*
√3/2
108=a
2*
√3/4 *a
2/a*
√3/2
i wyznaczasz a
17 mar 18:32
driver:
| | 1 | a2√3 | | 1296 | | 432√3 | |
V= |
|
| *H=108⇒a2H√3=12*108⇒H= |
| = |
| |
| | 3 | 4 | | a2√3 | | a2 | |
| | a√3 | | 432√3 | | a√3 | | 432√3 | |
a: |
| = |
| :a ⇒a2= |
| * |
| ⇒a3=648⇒a=63√3 |
| | 2 | | a2 | | 2 | | a2 | |
17 mar 18:37
Mania: V=Pp*H bo to graniastoslup a nie ostroslup i wynik bedzie inny
27 kwi 14:44
Mila:

V=108
h,a,H − 3 kolejne wyrazy c.g⇔
a
2=h*H
| | a2 | | a2 | |
108= |
| *√3*H⇔108= |
| *2a |
| | 4 | | 4 | |
216=a
3
a=6
====
27 kwi 17:05
Jack: Przydaloby sie na tej stronie (co wiem ze raczej jest praktycznie niemozliwe)
archiwum zadan, gdzie zadanie mozna by znalezc w wyszukiwarce po tytule/opisie zadania w
poscie. Bo z tego co widze to te same zadanis pojawiaja sie praktycznie co kilka tygodni lub
czesciej.
27 kwi 17:09