17 mar 16:38
Jack: kombinowałeś z podobieństwem tych trzech trójkątów?
17 mar 16:41
Teta:
Pomagam , rysuję
17 mar 16:51
Jack:

γ=β−α
Zauważ, że
β+β+β−α=180
o (z kąta D)
oraz α+2β=180
o (z trójkąta ABC)
3β−α=180
o
α+2β=180
o
17 mar 16:55
Jack: ups, nie zauważyłem...
17 mar 16:55
Arro: oki dzięki z góry

no kurcze próbuję tu na wszystkie sposoby, takie zadanie ze zbioru
maturalnego OKE w Jaworznie, na zadanie babka dała... Wrr kiedyś to się liczyło, ale teraz w 4
klasie masakra
17 mar 16:56
Teta:

I<AI: β+180
o−2α= α => 3α−β= 180
o
i suma kątów w Δ ABC ; 2α +β= 180
o
−−−−−−−−−−−
5α= 360
o => α= 72
o
to: β= 180
o −2*72
o= 36
o
odp: 72
o, 72
o , 36
o
17 mar 17:03
Arro: Dzięki
17 mar 17:33