prosze o pomoc
x: Punkty A=(2, −3) , B=(5,1) są wierzchołkami kwadratu ABCD. przekątna tego kwadratu ma długość?
17 mar 16:33
Teta:
d= IABI*√2
IABI= √(xB−xA)2+( yB−yA)2=.....
17 mar 16:41
R.W.16l: a ja bym wyznaczył punkt C
|AB|=|BC|
√(xB−xA)2+(yB−yA)2=√(xC−xB)2+(yC−yB)2
jako że oba będą dodatnie to kwadratujemy
(xB−xA)2+(yB−yA)2=(xC−xB)2+(yC−yB)2
robisz z tego dwa równania
(xB−xA)2=(xC−xB)2
(yB−yA)2=(yC−yB)2
xB=5
xA=2
yB=1
yA=(−3)
9=(xC−5)2
xC−5=3
xC=8
16=(yC−1)2
yC−1=4
yC=5
(sprawdź graficznie)
czyli mamy pkt C(8;5)
teraz liczysz |AC|
Policz sam\a
ps. sprawdź też, czy mam gdzieś błąd, bo robię na szybko, ale ideę przekazałem
17 mar 16:50
Teta:
Utrudniasz sobie i innym życie
R.W.16l
Pytanie w zad. jest: "podaj długość przekątnej kwadratu"

IABI=
√9+16= 5
odp: d= 5
√2
17 mar 17:15
R.W.16l: a jesli wynik będzie inny? ha?

wiem że kwadratu, ale lepiej się upewnić...

a poza tym mój sposób jest bardziej formalny
17 mar 17:17
Teta:
Hmm .....jesteś "przekorny"
17 mar 17:20