fizyka
mila: na cienka soczewkę skupiającą pada równoległa wiązka światła, która zostaje skupiona w
odległości 2 cm od soczewki:
oblicz zdolnośc skupiającą soczewki.
w jakiej odleglości od soczewki ustawiono pewien przedmiot, jezeli obraz znajduje się w
odległości 6 cm od soczewki?
oblicz powiększenie tego przedmiotu uzyskane dla sytuacji opisanej wyżej.
17 mar 16:17
Wojciech: 1/f = 1/x + 1/2cm
x dąży do ∞
1/f=Z = 50D (zamiana cm na metry)
dalej już sobie poradzisz korzystając z tego samego wzoru
20 mar 22:59
Gustlik: Jezeli światło pada równolegle, to wiązka jest skupiona w samym ognisku. Ogniskowa zatem wynosi
f = 2 cm = 0,02 m. Zdolność skupiająca
Równanie soczewki:
gdzie:
x − odległość przedmiotu od soczewki
y − odległość obrazu od soczewki
f − ogniskowa
Dane:
f = 2 cm
y = 6 cm
Szukane:
x = ?
Podstawiam do równania soczewki i otrzymuję:
Zatem:
x = 3 cm
Powiększenie
21 mar 00:57