Klaudia: f(x)= x2 - 4x w przedziale <3,4>
26 lis 22:07
Klaudia: wartosc najmniejsza i najwieksza wyznaczyc... niech mi ktos krok po kroku to wytlumaczy
26 lis 22:08
Emi:
dla tej funkcji najmniejszej wartosci oczekujemy w jej wierzchołku
bo ramiona paraboli do góry tak

czyli liczymy y
w = -Δ/4a = -4 bo Δ= 16
x
w = -b/2a = 4/2=2
widać ,że 2nie nalezy do tego przedziału wiec minimum
w tym przedziale jestdla x =3 a max dla x= 4 bo tam znajduje
sie część ramienia paraboli po prawej str. od wierzchołka Wiesz

czyli Ymin = f(3) = 9-12= - 3
y max = f(4) = 16 -16 = 0 jest akurat miejscem zerowym
( ale to tylko przypadek)
gdyby x
w należał do tego przedziału to ymin = y
w
a wtedy y max byłby f(x) od jednego lub drugiego końca przedziału
rozumiesz już ? powodzenia
26 lis 22:45
Mela:
Chce dodać,że to prosty przykład i można go rozwiązać na parę
sposobów np. policzyć miejsca zerowe, które widać gołym okiem

x= 0 x= 4 więc widać jak sa położone względem danego przedziału

można też z monotoniczności funkcji,bo
maleje dla x⊂(-∞, 2) i rosnie dla x∈(2,∞)
ale można tez tak jak podała Emi

wybór należy do Ciebie
27 lis 13:01