prosze o pomoc
m: Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)= x2−10x+9 w przedziale A=<3,7>
17 mar 16:01
Teta:
Po pierwsze: sprawdzamy czy x
w należy do tego przedziału
| | −b | | 10 | |
xw= |
| = |
| = 5 −−− należy
|
| | 2a | | 2 | |
zatem , parabola ramionami skierowana do góry , więc dla x
w= 5 f(x) osiaga minimum
y
min=f(x
w)= f(5) = 25−10*5+9= ....... dokończ
policz : f(3)=.....
i f(7)=....... i podaj ,która wartość jest większa
17 mar 16:06
la notte2: liczysz sobie q ze wzoru czyli
q =
delta4a
a delta wychodzi 64
a q wychodzi −16 czyli nie należy do przedziału
i liczysz warości an końcach przedziału czyli podstawiasz pod x =3 a później pod x=7 ( te
liczby są z przedziału A,więc:
f(3)=3
2 − 10*3 + 9 = −12
f(7)=7
2 − 10*7 + 9 = −12
i wychodzi, ze jest to jednocześnie najmniejsza i największa wartość
17 mar 16:08
Teta:
To bzdury
la notte2
17 mar 16:14
Jack: wystarczy policzyć współrzędną y wierzchołka paraboli i wartości na końcach przedziału. dalej
to już tylko porównywanie trzech wyliczonych liczb (o ile współrzędna x wierzchołka paraboli
należy do <3,7>. Jeśli nie należy, to porównujemy tylko punkty na krańcach przedziału).
17 mar 16:17
Jack: la notte2 pomyliło się chyba "q" z "p"...
17 mar 16:20