magdara: Witam.
Mam taki problem... Wlasnie pojawily sie zadania, ktore mam zrobic na cwiczenia ze
statystyki. Nie moge sobie poradzic z nimi. Mogłby mi ktos pomoc?
Oto one:
1. Nauczyciel statystyki wie z doświadczenia, że prawdopodobieństwo uzyskania zaliczenia
przez studenta, który pracuje systematycznie wynosi 0,9. Prawdopodobieństwo to obliczone
dla studenta niesystematycznego wynosi 0,15. Jeśli wiadomo, że 60% studentów pracuje
systematycznie, to jaki procent wszystkich osób uzyska zaliczenie?
2. . (dane z zad 1) Załóżmy, że spotykamy studenta, który otrzymał zaliczenie. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że pracował on systematycznie?
3. Przeprowadzono sondaż w 1200 firmach. Okazało się, że 49% przeprowadza analizę
skuteczności reklamy, 61% firm dokonuje krótkookresowej prognozy sprzedaży, a 38% firm
prowadzi oba rodzaje analiz. Określamy zdarzenia losowe A i B następująco:
A: firma analizuje skuteczność reklamy,
B: firma dokonuje krótkookresowej prognozy sprzedaży
Znajdź następujące prawdopodobieństwa: P(A), P(B),
4. Pewien student dojeżdża na uczelnię autobusem albo tramwajem z prawdopodobieństwem
odpowiednio: 0,3 i 0,7. Gdy wybierze autobus spóźnia się w 30% dni, a gdy wybierze
tramwaj spóźnia się w 20% dni. Jeśli w danym dniu student spóźnił się na zajęcia, to
jakie jest prawdopodobieństwo tego że przyjechał tramwajem?
Oczywiscie jest ich znacznie wiecej ale bede wdzieczna chociaz za te 4.
26 lis 21:36
Emi:
1/ rozrysuj sobie drzewko ( wiesz jak

napewno

na pierwszych gałęziach masz
0,6 i 0,4 to wynika z %% -tów
od gałęzi 0,6 dwie gałązki Z -- zaliczy i N -- nie zaliczy
od drugiej podobnie

na pierwszej gdzie Z napiszesz 0,9 a na N 0,1
na drugich podobnie Z 0,15 N 0, 85
teraz obliczasz ze wzoru na prawd. całkowite
idziesz po gałązkach od górydo Z i po drugiej podobnie do Z
i te iloczyny dodajesz
P(Z) = 0,6*0,9 + 0,4*0,15 = 0,54 +0,06 = 0,6 *100% = 60%
pozostałe zad. identycznie juz dasz radę napewno

!
Powodzenia
26 lis 21:49