mirek:
W stożek w którym kat miedzy tworzącą a podstawą ma miarę 2α wpisano kulę. Oblicz stounek stożka do objętości kuli. Pomocy
10 lut 13:34
Sitta:
Vs=1/3 π r2 h
V\k=4/3 π R3
n=Vs/Vk
n=(1/3 π r2 h)/(4/3 π R3)
za R podstaw R=1/3 h
uprość wyrażenie
n=27r2/4h2 (zaznaczam, że liczę w pamięci, ale chyba błędu nie ma)
r/h = tgα
więc n=27/4 tg α
10 lut 15:14
Sitta:
Nie, nie tak, bo nie wiemy czy przekrój jest trójkątem równobocznym i czy R=1/3 h ?
10 lut 15:17
Sitta:
Zrób rysunek i dopasuj oznakowanie
Vs=1/3 π r2 h
Vk=4/3 π R3
n=Vs/Vk
n=(1/3 π r2 h)/(4/3 π R 3) (*)
sin α =R/(h-R)
stąd R= hsinα /(1+sin α )
tg α =r/h stąd r = h tgα
R i r podstaw do wzoru (*) h3 się skróci i zostaje coś takiego
n= tg2 (1+sin α)3 / 4 sin3 α
(Jakubie sprawdź, z łaski swojej, czy gdzieś czegoś po drodze nie zgubiłem)
10 lut 20:00
Jakub:
Napisałeś
sinα = R/(h-R)
Tego nie rozumiem. Kąt między tworzącymi jest 180-4α wysokość go połowi czyli na górze jest dwa razy po 90-2α
sin(90-2α) = R/(h-R)
czyli
cos2α = R/(h-R)
Dalej rozwiązuje tak jak zaproponowałeś.
Możesz bliżej opisać skąd otrzymałeś sinα = R/(h-R) Dziękuję.
10 lut 20:56
Sitta:
Wziąłem sin jako R kuli opuszczone na tworzącą stożka do różnicy między h stożka i promieniem kuli opuszczonym na podstawę. I myślę, że to jest najłatwiej.
Można by to również zrobić ze wzoru P\D =pR, gdzie
P\D=ah sin α, p=a+r (ale to wyprowadzenie jest dość skomplikowane)
10 lut 21:21
Sitta:
Ale jaja, ja liczę zadanie w którym kąt 2α jest przy wierzchołku

! Teraz widzę dlaczego nie wiesz o co chodzi? Taki już jestem. Mnie się wydaje, że zadanie jest bardzo proste i nawet nie czytam zbyt dokładnie. Za szybki i za dużo robię w głowie. Muszę się poprawić

!
10 lut 21:31
mirek:
dzięki bardzo
10 lut 21:35
Jakub:
Jak zobaczyłem h-R to wiedziałem, że myślimy o tym samym trójkącie tylko ten sinα był dla mnie niewiadomą
10 lut 21:36