Klaudia: Rozłożyć wielomian na czynniki : kolejne dwa wielomiany z ktorymi mam kłopot...
To zadanie polega na rozbijaniu np x
3 zapisać jako 3x
3-2x
3 i wtedy pogrupować.
pomóżcie plz

x
5 - 2x
4 + x
2 +x
3 + 3
i drugi
2x
3 - 3x
2 + 1
Dobrze wam poszlo z poprzednim to licze ze w tym też pomożecie
26 lis 20:23
Emi:
2) 2x3 -2x2 - x2 +1
2x2( x-1) -(x2-1)= 2x2(x-1)- (x-1)(x+1)=
(x-1) (2x2 - x -1)
teraz ten drugi podobnie
2x2 -2x +x -1= 2x(x-1)- (x-1) = (x-1)(2x-1)
ostatecznie (x-1)(x-1)(2x-1)
26 lis 20:46
Emi: Ooo! sprawdź jeszcze raz , bo cos chyba w którymś
nznaku pomyliłam zaraz na spoko przeliczę
26 lis 20:50
Emi:
już mam

wtym drugim grupowanie ok
tylko powinnam napisać 2x
2( x-1) +(x-1)
= (x-1) (2x +1) nie patrzyłam na klawiaturę
i nie wcisnęłam shifta i wybiło - przed (x-1) w ostatnim Wiesz juz

przepraszam ,ale to tak jak sie pisze i patrzy jednoczesnie w ekran
26 lis 20:55
Klaudia: Dzięki
26 lis 21:02