w
???: wyznacz n z rownania 1+5+9+13+...+n=780
17 mar 10:44
M:
25 kwi 20:52
Mariusz:
a
m = 1+4m
(1 + 2(m−1))m = 780
2m
2−2m + m = 780
2m
2 − m − 780
1+8*780 = 1+6240=6241
1+4*19 = 77
n = 77
27 kwi 22:11
MM:
| | 78 | | 1+77 | |
780=78*10 = 20* |
| = 20* |
| |
| | 2 | | 2 | |
n=77
27 kwi 23:11
Jolanta: Liczby tworzą ciąg arytmetyczny
r=5−1=4
| | a1+an | |
Suma wyrazów w ciągu arytmetycznym Sn= |
| *n |
| | 2 | |
a
n=a
1+(n−1}*r=1+(n−1)*4=−3+4n
780=−n+2n
2
2n
2−n−780=0 n∊N
+
Δ=6241
n=77
28 kwi 00:24
wredulus_pospolitus:
@MM ... Twoje rozwiązanie jest bezpodstawne −−−− nie podajesz na jakiej podstawie wiesz, że
właśnie taki rozkład będzie dobry.
Na tym etapie bez pokazania, że dla każdego innego rozkładu czyli np. a10 = n więc n = 143
lub chociażby a40 = n więc n = 33 nie będzie nam się zgadzało ze wzorem ogólnym ciągu,
Twoje rozwiązanie stoi na na równi z rozwiązywaniem całek metodą 'zgaduj−zgadula' (napisanie
wyniku który myślimy, że będzie pasował ... i patrz ... 'trafiliśmy')
28 kwi 02:01