geom
ewa : Prostokątny arkusz blachy o wymiarach 40 cm na 60 cm jest rozwinięciem powierzchni bocznej
walca. oblicz stosunek objętości walca, którego wysokość jest równa krótszemu bokowi
prostokąta do kuli opisanej na tym walcu.
17 mar 10:31
anna: Pomogę, poczekaj moment.
17 mar 10:39
ewa : ok bardzo dziękuję
17 mar 10:42
anna:

| | Vw | |
h = 40cm, 2πr = 60cm |
| = ? |
| | Vk | |
h
2 + (2r)
2 = (2R)
2
| | 30 | | 900 | | 36000 | |
Vw = π*( |
| )2*40 = π* |
| *40 = |
| |
| | π | | π2 | | π | |
17 mar 11:00
anna: Pomyłka przy podstawieniu Vk ! Nie mogę w tym momencie dokończyć. Przepraszam. Podstaw
promień kuli do Vk i potem podstaw do tego ułamka końcowego.
17 mar 11:02
ewa : ok bardzo dziękuję . naprawdę wielkie dzięki
17 mar 11:06