matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ss
Basia ;):
Witam mam problem z funkcją wymierną a mianowicie z tym przykładem
:
2
4
1
+
=
x−3
x+2
3
Czy mógłby mi ktoś rozpisać ten przykład, żebym wiedziała jak go zrobić samodzielnie.
17 mar 10:19
ewelka:
2(x+2)*3 + 4*3*(x−3) − 1*(x−3)(x+2)
=0
3(x−3)(x+2)
6x+12+12x−36−x
2
−2x+3x+6
=0
3(x−3)(x+2)
−x
2
+19x−18
=0 ⇒−x
2
+19x−18=0
3(x−3)(x+2)
Δ
x
=289
√
Δ
x
=17 x
1
=−18 x
2
=1
17 mar 11:46