Kolejne coś:D
Calineczka.: Kolejne coś

Pięciokąt w którym długość każdego boku wynosi 3, jest opisany na okręgu. Stosunek pola tego
pięciokąta do pola koła wyznaczonego przez ten okrąg jest równy 3:2. Oblicz długość promienia
tego okręgu.
17 mar 00:45
Calineczka.:
17 mar 01:10
Calineczka.: pomoze ktos przy tym?
17 mar 11:19
17 mar 15:18
Jack:

Taki pięciokąt jest podzielny na dokładnie 5 trójkątów równoramiennych o wysokościach równych
r. Czerwone przerywane linie to dwusieczne wyznaczające środek okręgu wpisanego.
Zauważ, że w wielokącie foremnym dwusieczne tną przeciwległy bok na połowy.
Suma pól tych trójkącików jest równa polu pięciokąta...

Dalej chyba proste
17 mar 15:28
Calineczka.: Nie kumam....
17 mar 16:00
Jack: pole jednego trójkąta to
PODSTAWA (która jest równa długości boku pięciokąta =3)*
| | 1 | |
WYSOKOŚĆ (czyli promień okręgu wpisanego)* |
| .
|
| | 2 | |
Z kolei pole koła to π*r
2
Wiemy, że stosuek pola pięciokąta do pola koła to 3:2.
Z tego można wyliczyć r.
17 mar 16:08
Calineczka.: Na krzyż? to o to chodzi?
17 mar 16:13
Jack: tak, ale najpierw możesz skrócić jedno r "z góry" z jednym "z dołu".
17 mar 16:14
R.W.16l: ładny rysunek
17 mar 16:15
Calineczka.: a to jak mam wyliczyć

3*π*r
17 mar 16:19
Calineczka.: jakies nienormalne

17 mar 16:19
Jack: π to stała

traktuj ją jako normalną, przyzwoitą liczbę

Podziel obie strony przez to, co
stoi przy r czyli przez 3*π.
17 mar 16:21
17 mar 16:23
Jack: Zapytaj Archimedesa po co ją wprowadził
17 mar 16:24
Calineczka.: A chętnie bym spytała

17 mar 16:27
Calineczka.: nie wiem nie wychodzi...
17 mar 16:39
Jack: czemu? Musi wyjść... napisz co masz.
17 mar 16:42
Jack: | | 5 | |
r= |
| jeśli się nie pomyliłem. |
| | π | |
17 mar 16:43
R.W.16l: jezu, jak to czytam to nie wiem...
15=3πr
πr=5
nie wiem czy nie ma błędu bo robię szybko, ale przekształcanie wzorów to ja miałem w 5. klasie
podst.
17 mar 16:44
Calineczka.: No to Ty może miałeś w 5 klasie a ja widocznie nie... Dziękuje
17 mar 16:50
R.W.16l: nie wiem co odpisać na tą ciętą ripostę...
17 mar 16:51
Calineczka.: nie musisz nic pisać... dziękuje za rozwiązanie. Gdybym się tego uczyła to napewno bym to
umiała i nie prosiła o pomoc tu.
17 mar 16:53
R.W.16l: wybacz mi zgryźliwość

naprawdę jestem miłym kolesiem
17 mar 16:54
Cinu: więc się nie uczysz a czekasz az ktos Ci zrobi
17 mar 16:56
17 mar 16:57
Jack: luzik
Calineczko, nerwy szkodzą urodzie − nie ma się czym przejmować
17 mar 16:57
R.W.16l: Komentuję to że 3 obszerne wytłumaczenia z góry, ba! nawet ładny rysunek − a Ty co? "nie kumam"
pomyśl czasem, nie licz tylko na innych
tutaj nie musimy robić, mozemy za to podpowiadać, więc to, ze pomagamy robić całość to nasza
dobra wola
17 mar 16:59
17 mar 16:59
R.W.16l: ale dobra, kończę tę walkę, którą zacząłem...
17 mar 16:59
Calineczka.: Nikt Ci tego nie kazał rozwiązywać...
JACK ale dobijają mnie tacy ludzie

Wywyższanie się... Szkoda słów...
17 mar 17:01
Cinu: zgadzam się z r.w.16l. te forum nie jest do odrabiania za kogos zadan tylko naprowadzania na
dobra droge.
17 mar 17:03
R.W.16l: czy ja choć raz napisalem, że jestem lepszy? bo umiem?
nie, napisałem tylko, ze takie rzeczy są w podstawówce (albo jak w Twoim przypadku − powinny
być, ale wątpię, zeby nie było − nie wyobrażam sobie zeby nie, skoro miałem tak jak miałem)
nadinterpretujesz moje słowa
17 mar 17:03
R.W.16l: Dzięki Cinu
17 mar 17:04
Calineczka.: No spoko ja takich rzeczy nie mam, dostaje zadanie i nauczyciela to .... obchodzi jak ja to
zrobie... nie mam normalnych lekcji zeby tlumaczyli i uczyli co i jak tylko ja mam sama sie
tego nauczyc

A nie pytając niczego się nie dowiem.... Dziękuje za wyczerpującą rozmowe...
17 mar 17:10
Jack: Kwestia rozwiązywania zadań za kogoś na forach to trudna sprawa, ale mam wrażenie że
naprowadzać zawsze można (o ile komuś nie siądą nerwy). Dlatego nie warto się zżymać na czyjąś
niewiedzę, ale albo odpuścić sobie albo udzielić kolejnej wskazówki. Niektóre zadania
faktycznie są proste, ale co poradzić skoro ktoś nie ćwiczył, nie zna wzoru albo nie ma
wyrobionej intuicji...
A ze szkoły stopniowo i tak są wycofywane rzeczy elementarne więc "banalnych" pytań będzie
przybywało. Ludźmi prostymi się łatwiej rządzi, to jasne (zwłaszcza gdy panuje przymus takiej
"nauki")... To inna kwestia

Niemniej,
Calineczko, o ile będę to zawsze Ci pomogę
17 mar 17:17
R.W.16l: "Ludźmi prostymi się łatwiej rządzi" boję się Ciebie...
17 mar 17:19
Jack: banalny fakt socjologiczny... ale zostawmy to
17 mar 17:20
Luigi: Zbiornik ma kształt walca z obu stron zakończonego półkolami. Oblicz ile litrów płynu wypełni
ten zbiornik, jeśli pole powierzchni całkowitej zbiornika jest równe 3π m2, a wysokość walca
jest równa 2 metry.
pomocy..
17 mar 17:20
17 mar 17:27
R.W.16l: ooh baby, baby it's a wild world

dziękować
17 mar 17:28