prawdopodobieństwo
pati: w grupie 200 osób 65% uczy się języka angielskiego, 47% uczy się języka rosyjskiego,
a 30%, uczy się obu tych języków. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrana z tej grupy
osoba nie uczy sie żadnego z wymienionych języków.
16 mar 22:58
aga: pomogę
16 mar 23:01
aga:

A − zdarzenie, że osoba nie uczy się żadnego języka
ilość uczących się jakiegokolwiek języka : 35% + 30% + 17% = 82%
ilość nie uczących się żadnego języka : 100% − 82% = 18%
18% * 200 = 0,18*200 = 36 osób
16 mar 23:09
pati: Dziękuje
16 mar 23:12
aga:
16 mar 23:16