damorka:
Bardzo ważne! Pomóżcie !
4 sinxcos2x= sinx
tam jest cos kwadrat x
26 lis 19:50
Emi:
4sinx(1- sin2x) - sinx=0
4sinx - 4sin2x - sinx =0
3sinx - 4sin2x =0
sinx(3- 4sin2x)=0 <=> sinx =0 lub six2x = 3/4
x1 =k*π lub xo = √3/2 x o= - √3/2
x2= π/3 +kπ x 4= -π/3+kπ
lub x 3= (π- π/3) +kπ x 5= x3
odp; x1, x2 , x3 , x4
26 lis 20:03
damorka: no alw tu mam wątpliwość, bo w drugiej linijce po wymnożeniu nawiasu wyszło Ci
-4sin2x.......i mam takie pytanie..czy tam ma nie byc -4sin3x

jesli sie myle to
przepraszam
26 lis 20:08
Emi: Taaaaaaaak dobrze zauważyłaś Sorryy
26 lis 20:12
Emi: Popraw, ale obliczenia sie nie zmienią , bo brałam sin
3x
26 lis 20:13
damorka: no wlasnie tez tak myslam ALE jak patrzylam do odpowiedzi to tam wyszlo x= k π/3
jak to zobaczyłam to dopiero zgłupiałam.....ale moze akurat wkradl sie blad do odp.

Dzieki za pomoc
26 lis 20:20