geometria analityczna
Kasia: dany jest punkt A(2,3) i prosta o równaniu x−y−1=0
znajdź wierzchołki B i C równoramiennego trójkąta prostokątnego ABC o przyprostokątnych AB i AC
tak aby punkt B należał do prostej i prosa AC była do niej równoległa
16 mar 22:50
Jack: jakieś pomysły masz?
16 mar 22:56
Kasia: dziś na lekcji próbowałam, ale jakoś szybko wróciłam na swoje miejsce, więc nie posiadam
pomysłu na to zadanie.:( , a muszę umieć je rozwiązać na następną lekcje
16 mar 23:11
Jack: Zauważ, że skoro przy A ma być kąt prosty, to wskazane będzie poszukac prostej przechodzącej
przez ten punkty A, ale równoległej do podanej prostej. Potem znajdź odległość punktu A od
prostej (x−y−1=0).
Zrób sobie rysunek.
16 mar 23:17
aga: Pomogę Ci Kasiu.
16 mar 23:23
aga:

A(2,3), k: x−y−1 = 0 ⇒ y = x − 1
B, C = ?
Równanie prostej AB ⊥ k : y − y
A = a
AB(x − x
A)
y − 3 = −1*(x − 2)
y = −x + 5
Wyznaczamy punkt B z przecięcia się prostych AB i k : (rozwiązujemy układ równań)
y = −x + 5
y = x − 1
x−1 = −x+5
2x = 6, x = 3, y = 2, B(3, 2)
Wyznaczamy równanie prostej AC II k :
a
AC = a
k = 1
y − y
A = a
AC(x − x
A)
y − 3 = 1*(x−2)
y = x+1
Obliczamy długość boku AB : IABI =
√(xB−xA)2+(yB−yA)2 =
=
√(3−2)2+(2−3)2 =
√1+1 =
√2
C∊ AC , czyli y
C = x
C + 1
IACI = IABI , stąd
√(xC−xA)2 + (YC−yA)2 =
√2
(x
c − 2)
2 + (x
C + 1 − 3)
2 = 2
x
C2 − 4x
c +4+x
C2 −4x
C +4 −2=0
2x
C2 − 8x
C + 6 = 0 /:2
x
C2 − 4x
C + 3 = 0
Δ = 16−12=4,
√Δ = 2, x
C = 3 lub x
C = 1
y
C=3+1=4 y
C 1+1=2
Czyli C(3,4) lub C'(1,2).
17 mar 00:13