Asica: I jeszcze jedno zadanko z mojej ulubionej kategorii : " ostrosłupy, słupki i słupeczki"

Oblicz pole powieszchni czworościanu foremnego o krawędzi
√2
26 lis 19:44
Asica: *powierzchni
26 lis 20:06
Tosia:
Jakbyś przeczytała co to jest czworościan

to juz proste


to ostrosłup , którego wszystkie ściany są trójkatami rwnobocznymi

daszjuz radę

Wierzę,że napewno

!

P
c= 4P
Δrównobocz. gdzie a =
√2
znaszwzór na pole Δ równobocz

apodam Ci P
Δ= 1/4*a
2√3
teraz tylko oblicz po podstaw. za a


powodzenia

!
26 lis 20:10
Asica: Kobito ja to 5 razy czytałam

a regółke to już prawie na pamięć umiem

Oj chyba mi
już coś świta w tej łepetynie

Dzięki za podpowiedź
26 lis 20:24